علائم درد پاشنه در پای چپ و راست

علت درد پاشنه راست و علت درد پاشنه چپ و علائم آن

درد پاشنه پا یک عارضه رایج است که بیشتر کف پاشنه و قسمت پشتی آن (جایی که تاندون آشیل به استخوان پاشنه متصل می‌شود) را درگیر می‌کند. گاهی نیز می‌تواند باعث ایجاد درد در قسمت کناری پا شود. علت درد پاشنه پا سمت چپ و راست با هم تفاوتی ندارند، اما ممکن است درد پاشنه فقط در یک سمت ایجاد شود.

درد کف پا بیشتر با عنوان التهاب فاشیای کف پا شناخته می‌شود که رایج‌ترین دلیل ایجاد درد پاشنه است. همچنین درد قسمت عقبی پاشنه در اصطلاح تاندونیت آشیل نام دارد. درد پاشنه گاهی قسمت داخلی و خارجی کف پا را نیز درگیر می‌کند. این درد به طور معمول بدون نیاز به درمان برطرف شده و از بین می‌رود اما گاهی می‌تواند شدیدتر شده و تبدیل به یک بیماری مزمن گردد.

در این مقاله در خصوص عوامل ایجاد درد پاشنه و روش‌های درمان آن صحبت شده است. برای درمان درد پاشنه باید حتماً به پزشک متخصص در این زمینه مراجعه نمایید. این کار به بهبود روند درمان کمک کرده و از خطرات و عوارض احتمالی درمان جلوگیری می‌کند.

علائم درد پاشنه در پای چپ و راست

عوامل ایجاد درد پاشنه در پای چپ و راست

شاید بتوان شایع‌ترین علت درد پاشنه را راه‌رفتن با کفش نامناسب، دویدن و پریدن بر روی سطوح سخت و همچنین وزن زیاد عنوان کرد. اما آنچه که معمولاً بیماران را به پزشک می‌کشاند و دردی که برطرف نمی‌شود، ممکن است منشأ دیگری جزء پاشنه داشته باشد. به طور نمونه، بیمار مشکلی در ناحیه کمر دارد که این مشکل موجب گرفتگی شدید در عضلات ساق پا و عضلات کف پا شده و این موجب کشیده‌شدن غلاف سفت کف‌پایی و ایجاد حالت خار پاشنه و یا فاشیا پلانتار می‌شود.

گاهی درد پاشنه می‌تواند ناشی از آسیب دیدگی هایی نظیر پیچیدگی پا و یا زمین خوردن باشد. ایجاد فشار مداوم و بالا و پایین پریدن های شدید نیز می‌تواند باعث ایجاد درد در پاشنه پا شود. پوشیدن کفش های کاملا تخت نیز با کشش فاشیای کف پا باعث ایجاد التهاب و تورم و در نهایت درد در کف پا می‌شود.

دردهای پاشنه معمولاً به تدریج شروع می‌شوند و کم کم باگذشت زمان شدیدتر می‌شوند و معمولاً هیچ آسیب جدی به پاشنه ایجاد نمی‌شود. اغلب موارد این آسیب های درد پاشنه راست و یا حتی درد پاشنه چپ ناشی از کفش های مسطح می‌باشد. کفش هایی که به دلیل کاهش قوس داخلی آن موجب کشیدگی نوار فاشیال کف پا و ملتهب شدن آن می‌باشد.

از رایج‌ترین عوامل ایجاد درد پاشنه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

فاشیای کف پا

شاید بتوان شایع‌ترین علت درد پاشنه را همان التهاب نوار تاندونی کف پا عنوان کرد. این نوار در کف پا از پاشنه تا زیر انگشتان ادامه دارد و به نوعی می‌توان گفت که خاصیت فنری مانند در کف پا ایجاد می‌کند و قوس کف پا کمک می‌کند که این فنر به‌صورت درست عمل کند. اما در شرایطی که قوس پا کم باشد یا فشار زیاد و متعدد بر روی آن وارد شود یا در اثر استفاده از کفش نامناسب در وضعیت بدی قرار گیرد، بیش از حد کشیده شده ملتهب می‌شود و دردناک می‌شود.

با وجود این‌که فشار بر روی هر دو پا ممکن است به‌صورت یکسان باشد، براساس قرارگیری وضع پا ممکن است که درد پاشنه سمت راست و یا درد پاشنه سمت چپ با یکدیگر متفاوت ایجاد شود. مثلاً گاهی بیمار درد پاشنه سمت راست را احساس کند و گاهی در سمت چپ این مشکل ایجاد شود، اما معنی آن این نیست که در پاشنه سمت راست ما مشکل اضافه تر وجود دارد یا در پشت چپ مشکلی وجود دارد که در پشت سمت راست وجود ندارد.

گاهی درد پاشنه به دلیل خمیدگی بیش از حد پا به سمت داخل می‌باشد یعنی حرکت پا به سمت داخل موجب ایجاد یک حرکت خمشی شده که سبب از بین رفتن خاصیت جذب شوک وارده بر استخوان های کف پا که به‌صورت طبیعی وجود دارد می گردد. از طرف دیگر، اگر قوس کف پا خیلی هم بلند باشد، باز فشار بر روی پاشنه و جلوی پا بیشتر شده و در این شرایط هم می‌تواند منجر به ایجاد دردهای پاشنه پا شود.

اگر پارگی در فاشیا کف پا ایجاد گردد، ممکن است ایجاد صدا کرده و حالت پاپ و درد بسیار شدید در کف پا ایجاد شود. هرچند این حالت نادر می‌باشد و شایع تر این است که دردها به‌صورت تدریجی ایجاد شده و تشدید شود. این تشدید درد با هر بار استراحت هنگام بلند شدن اتفاق می افتد. یعنی حداکثر درد را ما صبحگاه و هنگام بلند شدن از تخت داریم.

بورسیت آشیل

توجه کنید که دردهای پاشنه ممکن است به‌صورت مبهم باشد و در واقع درد در پشت ساق پا ایجاد شود و آن را در پاشنه بیشتر احساس کنیم. یکی از دلایل درد پشت پاشنه می‌تواند بورسیه آشیل یا تاندون آشیل باشد. قسمتی که عضلات ساق پا باریک شده و به استخوان پاشنه می‌چسبد را آشیل می‌گوییم. هرگاه این تاندون کشیده شده یا کیسه‌ای که بین این تاندون و استخوان قرار گرفته بنام بورس، دچار التهاب گردد سبب درد در ناحیه پاشنه می‌شود. این التهابات به‌راحتی با درمان‌های فیزیکی قابل‌درمان است.

از دلایل دیگر درد پاشنه می‌توان بورسیت آشیل اشاره کرد. ‌ در این بیماری کیسه‌ای که در پشت پاشنه قرار گرفته و استخوان را از تاندون آشیل جدا می‌کند و در اثر کشیدگی‌ها و حرکات اشتباه به آن بیماری بورسیت آشیل می‌گوید. در این بیماری کیسه متورم شده و بیمار با استراحت دردش تشدید می‌شود و درد را نمی‌تواند دقیقاً به‌صورت موضعی مشخص کند.

تاندونیت آشیل

تاندونیت آشیل زمانی رخ می‌دهد که تاندون بزرگی که به قسمت عقبی پاشنه متصل است ملتهب شود. فعالیت بیش از اندازه و آسیب‌دیدگی از اصلی‌ترین عوامل ایجادکننده تاندونیت آشیل می‌باشند.

سندروم تونل تارسال

در این سندروم بافت‌های اطراف به عصب‌های اصلی پشت‌پا فشار وارد می‌کنند و باعث ایجاد درد در پاشنه پا می‌شوند.

این نوع نوروپاتی می‌تواند در مچ و کف پا نیز رخ دهد.

کمردردهای قدیمی

چیزی که عمدتاً ما در بیماران می‌بینیم و بسیار مغفول واقع می‌شود این است که بیماران دارای کمردردهای قدیمی در سمت راست یا در سمت چپ با حالت سیاتیک و دردهای مرتبط با دیسک کمر می‌باشند. در حال حاضر علائم آنها در مسیر و در منشأ مشکل یعنی کمر از بین رفته و فقط در درد را در پاشنه احساس می‌کند درحالی‌که منشأ درد آنها در ناحیه کمر است و در صورت عدم درمان این ناحیه درمان پاشنه هم به جایی نخواهد رسید.

نقرس

از جمله علل دیگری که می‌تواند موجب ایجاد بیماری‌های پاشنه شود، بیماری‌های روماتیسمی می‌باشد. بیماری‌های روماتیسمی مثل نقرس می‌تواند موجب ایجاد درد پاشنه بشود. هرچند در نقرس درد شست پا شایع‌تر است اما گاهی می‌تواند نقرس خود را به‌صورت صرفاً درد پاشنه ایجاد کند که همانند خار پاشنه دردهایی است که در صبحگاه بیشتر می‌باشد.

شکستگی تنشی استخوان

فشار مداوم؛ تمرینات و ورزش‌های سخت و همچنین داشتن فعالیت‌های جسمی سنگین می‌تواند باعث ایجاد آسیب‌دیدگی شوند. برای مثال دوندگان بیش از سایرین در معرض ابتلا به شکستگی تنشی استخوان متاتارس کف پا قرار دارند.

پوکی‌استخوان نیز گاهی می‌تواند باعث ایجاد شکستگی تنشی استخوان شود.

عوامل خطر درد پاشنه در پای چپ و راست

در ادامه به برخی از عواملی که خطر ابتلا به درد پاشنه را افزایش می‌دهند اشاره شده است:

  • سفت بودن عضلات ساق پا
  • گود بودن زیاد پا
  • دویدن بیش از اندازه
  • افزایش سن
  • داشتن اضافه‌وزن
  • داشتن شغلی که باعث ایستادن و یا نشستن بیش از اندازه شود.
  • کم بودن گودی پا

علائم درد پاشنه در پای چپ و راست

افراد معمولاً در کف پا تا قسمت جلویی پاشنه احساس درد می‌کنند. این درد به‌صورت تدریجی و کم شروع شده و باگذشت زمان شدید می‌شود. بااین‌حال اگر درد در اثر پارگی تاندون به وجود آمده باشد از ابتدا شدید خواهد بود. در صورت پارگی تاندون بیمار صدای آن را خواهد شنید و درد آن بلافاصله شروع می‌شود.

قسمت‌هایی که درگیر درد پاشنه می‌شوند

یک فرد می‌تواند در نواحی و قسمت‌های خاصی درد پاشنه را احساس کند که هر یک بنا به یک دلیل ایجاد شده‌اند و روش درمان متفاوتی دارند.

  • کف پاشنه. متخصصان این درد را التهاب فاشیای کف پا می‌نامند. این درد زمانی ایجاد می‌شود که بر اثر فشار بافت کف پا آسیب ببیند یا پاره شود و پا ملتهب گردد.
  • تاندون آشیل. درد در این تاندون و قسمت پشتی پاشنه پا می‌تواند به دلیل فشار مداوم ناشی از سفتی عضلات و یا افزایش ناگهانی حجم و میزان فعالیت‌های ورزشی به وجود آید.
  • کنار پا. درد جانبی پا قسمت بیرونی کف پا و پاشنه را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد درحالی‌که درد داخلی پا باعث ایجاد درد در قسمت داخلی پا می‌شود. این درد می‌تواند ناشی از شکستگی تنشی استخوان، رگ‌به‌رگ شدن و برخی عوامل دیگر باشد.

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "علائم درد پاشنه در پای چپ و راست" هستید؟ با کلیک بر روی کسب و کار ایرانی, پزشکی، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "علائم درد پاشنه در پای چپ و راست"، کلیک کنید.